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IMPORTANT INFORMATION 

MEMORANDUM

TO:  Members of the State Board of Community Colleges 

  NC Community College System Office 

  Community College Presidents 

  Community College Personnel Officers 

  Community College Attorneys 

  Other Interested Parties 

FROM: Q. Shanté Martin, General Counsel 

RE: CONTINUED HEALTHCARE BENEFITS TO COMMUNITY COLLEGE 

CONTRACT EMPLOYEES 

N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) (2009) as amended by S.L. 2010-136, sec. 1 provides the 

following: 

Notwithstanding the provisions of G.S. 135-45.12 employees formerly 

covered by the provisions of this section, other than retired employees, 

who have been employed for 12 or more months by an employing unit, or 

who have completed a contract term of employment of 10 or 11 months 

and whose employing unit is a local school administrative unit, and whose 

jobs are eliminated because of a reduction, in total or in part, in the funds 

used to support the job or its responsibilities, provided the employees were 

covered by the Plan at the time of separation from service resulting from a 

job elimination.  Employees covered by this subsection shall be covered 

for a period of up to 12 months following a separation from service 

because of a job elimination. 

On behalf of community colleges, the North Carolina Community College System requested an 

Attorney General’s opinion on the following inquiry: 

Does N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) (2009) require community colleges to pay 

continued healthcare benefits to community college contract employees whose 

contracts have expired? 
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The Attorney General's advisory letter provided that “contract community college employees do 

not qualify for continued non-contributory coverage under the North Carolina State Health Plan."  

As such, community colleges are not required to pay continued healthcare coverage benefits 

under N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) to community college contract employees whose contract 

expires.  Please review the attached letter requesting an opinion and the response by the Attorney 

General's Office for more information. 

QSM/caa

Attachments 
4 April 2011 Request for AG’s Opinion

 25 May 2011 AG Advisory Letter 
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4 April 2011 

 

Grayson Kelley 

Chief Deputy Attorney General  

North Carolina Department of Justice 

Post Office Box 629 

Raleigh, North Carolina 27602 

 

Dear Mr. Kelley: 

 

 On behalf of the North Carolina Community College System (NCCCS), I request 

an Attorney General’s opinion on the following inquiry:  

 

Does N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) (2009) require community colleges to pay 

continued healthcare benefits to community college contract employees 

whose contracts have expired? 

 

 Several community college employees have employees who are at-will and have 

employees with fixed-term employment contracts.  When fixed term employment 

contracts expire, the community college and the contract employee have the right to end 

the contractual relationship.  The issue is whether the community college has a 

continuing obligation to provide healthcare benefits to the contract employee after the 

expiration of the contract pursuant to N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8).  N.C.G.S. § 135-

45.2(a)(8) as amended by S.L. 2010-136, sec. 1 provides the following: 

 

Notwithstanding the provisions of G.S. 135-45.12 employees formerly 

covered by the provisions of this section, other than retired employees, 

who have been employed for 12 or more months by an employing unit, or 

who have completed a contract term of employment of 10 or 11 months 

and whose employing unit is a local school administrative unit, and whose 

jobs are eliminated because of a reduction, in total or in part, in the funds 

used to support the job or its responsibilities, provided the employees were 

covered by the Plan at the time of separation from service resulting from a 

job elimination.  Employees covered by this subsection shall be covered 

for a period of up to 12 months following a separation from service 

because of a job elimination. 
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(Emphasis added). 

 

Effective 1 May 2010, the General Assembly amended N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) 

to add local school administrative unit contract employees employed for 10 or 11 months 

to the group of individuals entitled to receive the additional 12 months of healthcare 

benefits.  See S.L. 2010-136, sec. 1.  Particularly in light of the 1 May 2010 amendment, 

it is NCCCS’ position that N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) does not apply to community 

college contract employees whose contracts expire.  To explain NCCCS’ position, it is 

helpful to dissect the provisions within N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8).  As such, I offer the 

following information for your consideration. 

 

 To be eligible for continuing healthcare coverage pursuant to N.C.G.S. § 135-

45.2(a)(8), a former employee that has not retired must satisfy the following conditions: 

 

1) Be formerly covered under the North Carolina State Health Plan for Teachers 

and State Employees; 

AND 

 

2) a. Have been employed for 12 or more months by a “North Carolina School 

 System; Community College; State Department, Agency, or Institution; 

 Administrative Office of the Courts; or Association or Examining Board 

 whose employees are eligible for membership in a State-Supported 

 Retirement System, see N.C.G.S. § 135-45.1(12) (2009); or 

 

b. Have completed a contract term of employment of 10 or 11 months with

 an employing unit that is a local school administrative unit; 

 

AND 

 

3) Be an employee whose job was eliminated because of a reduction, in total or 

in part, in the funds used to support the job or its responsibilities; 

 

AND 

 

4) Be covered by the State Health Plan for Teachers and State Employees at the 

time of separation from service resulting from a job elimination. 

 

Community college contract employees who were formerly covered by the State 

Health Plan are not able to satisfy all of the conditions required to show eligibility for 

continued healthcare coverage under N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8). 
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I. Community college employees could be “employees formerly covered 

by the provisions of this section [describing eligibility for coverage 

under the North Carolina State Health Plan for Teachers and State 

Employees].” 

 

Community college employees are eligible for coverage under the North Carolina 

State Health Plan for Teachers and State Employees pursuant to N.C.G.S. § 115D-22 

(2009).  Therefore, when N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) references “employees formerly 

covered by the provisions of this section [describing eligibility for coverage under the 

North Carolina State Health Plan for Teachers and State Employees,]” community 

college employees who were formerly covered by the North Carolina State Health Plan 

for Teachers and State Employees would be included. 

 

II. Community college contract employees could be “employed for 12 or 

more months by an employing unit.” 

 

The applicability of N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) to community college employees 

is also dependent upon community college employees being employed for 12 or more 

months and is dependent upon North Carolina community colleges being “employing 

units” as defined in N.C.G.S. § 135-45.1(12) (2009).  It is common for community 

college contract employees to have nine-month contracts with three-month supplemental 

contracts and then have their nine-month contract and three-month supplemental contract 

renewed such that they are continuously employed for 12 months or longer.  See, e.g., 

S.L. 2001-424, s. 30.6 (“All [community college] faculty members employed after the 

date this act becomes law shall be placed on nine-month contracts with supplemental 

contracts for the summer term.”).  Additionally, N.C.G.S. § 135-45.1(12) provides in part 

that an employing unit is a “Community College . . . whose employees are eligible for 

membership in a State-Supported Retirement System.”  North Carolina community 

college employees are “eligible for membership in a State-Supported Retirement System” 

pursuant to N.C.G.S. § 115D-22.  As such, North Carolina community colleges are 

employing units under N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8). 

 

III. Community college employees generally do not complete “a contract 

term of employment of 10 or 11 months.” 

 

As an alternative to being employed for 12 or more months, former employees 

who could be subject to N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) could “have completed a contract term 

of employment of 10 or 11 months.”  However, community college employees generally 

do not have a “contract term of employment of 10 or 11 months.”  Community college 

contract employees generally have a contract term of employment of nine months.  See 

S.L. 2001-424, s. 30.6 (“All [community college] faculty members employed after the 

date this act becomes law shall be placed on nine-month contracts with supplemental 

contracts for the summer term.”).  As such, community college faculty have nine-month 

contracts, and many other community college employees also have nine-month 

employment contracts.  Thus, community college employees would not be able to satisfy 
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the alternative to being employed for 12 or more months because they generally do not 

complete contracts of 10 or 11 months. 

 

IV. Community colleges are not “local school administrative units” 

 

As an alternative to establishing employment for 12 months, a former contract 

employee has the opportunity to show that the contract employee had an employment 

contract for a term of 10 or 11 months and that the employment relationship was with a 

local school administrative unit.  See N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8). 

 

To determine whether community college contract employees are employed by a 

“local administrative unit,” it is necessary to define “local school administrative unit” as 

used for the purpose of Chapter 135 of the North Carolina General Statutes.  The 

legislature does not define "local school administrative unit" in Chapter 135, and the only 

definition for "local school administrative unit" in the General Statutes is in the 

elementary and secondary school statute - Chapter 115C of the North Carolina General 

Statutes.  Chapter 115C defines a "local school administrative unit" as "a subdivision of 

the public school system which is governed by a local board of education.  It may be a 

city school administrative unit, a county school administrative unit, or a city-county 

school administrative unit."  N.C.G.S. § 115C-5(6) (2009).  Applying this definition to 

the phrase "local school administrative unit" in the amendment in N.C.G.S. § 135-

45.2(a)(8), a community college is not a subdivision of the public school system 

governed by a local board of education.  A community college is "an educational 

institution operating under the provisions of [Chapter 115D][,]" N.C.G.S. §§ 115D-2(2) 

(2009), and governed by policies adopted by the State Board of Community Colleges and 

by local boards of trustees, not local boards of education.  See N.C.G.S. § 115D-5(a); 

N.C.G.S. § 115D-12(a).  As such, a community college is not a local school 

administrative unit for the purposes of N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8).   

 

By limiting the applicability of the continued health insurance coverage in 

contract situations to contract employees employed by “local school administrative 

units,” the legislature expressly did not include community colleges as an employing unit 

from whom a contract worker is entitled to receive continued health coverage.  If the 

legislature intended to include all educational institutions with employment contracts, it 

could have used the phrase "and whose employing unit is an educational institution" 

rather than "and whose employing unit is a local school administrative unit" since 

"educational institution" is more broad than the limiting phrase, "local school 

administrative unit." 

 

V. Former community college contract employees are not employees 

whose job was eliminated because of a reduction. 

 

To be eligible for continuing healthcare coverage pursuant to N.C.G.S. § 135-

45.2(a)(8), a former employee must additionally have had his or her job eliminated 

because of a reduction . . . in the funds used to support the job.  A contract employee 

whose contract expires has not had his or her job eliminated because of a reduction.  The 
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contract employee’s job ended based upon the mutually agreed contract expiration date.  

A contract employee does not have a legitimate expectation of continued employment 

past the ending date of his contract.  See Mills v. Steger, 64 Fed. Appx. 864, 869 (4th Cir. 

2003) (“[H]e worked under an employment contract that was subject to annual renewal. 

Mills therefore did not have a protected interest in remaining at Virginia Tech past the 

ending date of his contract.”)  Thus, while former community college employees may 

have been covered by the State Health Plan at the time the employee’s contract expired, 

for the reasons delineated above, former community college contract employees did not 

separate from service resulting from a job elimination.  Again, the contract employee’s 

job ended based upon the mutually agreed expiration of the contract. 

 

In sum, because community colleges are not “local school administrative units” 

and because community college contract employees who mutually agree to a contract 

expiration date are not subject to a job elimination because of a reduction, community 

college contract employees do not satisfy all of the prerequisites for continued healthcare 

coverage pursuant to N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8).  Therefore, NCCCS’ position is that 

community colleges are not required to provide continued healthcare coverage to 

community college contract employees whose contracts expire.  NCCCS respectfully 

requests an Attorney General’s opinion on whether N.C.G.S. § 135-45.2(a)(8) requires 

community colleges to pay continued healthcare coverage to community college contract 

employees whose contract has expired. 

 

 

 

 

 

       Sincerely, 

 

 

 

       Q. Shanté Martin 

       General Counsel  

 

 

Cc: Tom Ziko, Senior Deputy Attorney General 

 R. Scott Ralls, President 

 

 

 

 

 








