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20 January 2015 

IMPORTANT INFORMATION 

MEMORANDUM 
 

TO: Members of the State Board of Community Colleges, Community College 

Presidents, Boards of Trustees Chairs, Community College Chief Academic 

Officers, Chief Admissions Officers, Business Officers, Chief Financial Officers, 

Continuing Education Officers, Financial Aid Officers, Student Development 

Administrators, Public Information Officers, Registrars & Other Interested Parties 

 

FROM:  Q. Shanté Martin, NCCCS General Counsel 

 

RE: Amendment of 1G SBCCC 200.95 – “Limitations in Reporting Student 

Membership Hours” 

 

On 16 January 2015, the State Board of Community Colleges voted to amend the following 

rule:   

 1G SBCCC 200.95 – “Limitations in Reporting Student Membership Hours” 

The State Board of Community Colleges amended this rule because there have been other 

policies put in place to eliminate the concerns that prompted the need for the policy.  The rule will 

be effective February 1, 2015.  The new rule will be published on the NC Community College 

System's website, www.nccommunitycolleges.edu, under "State Board Code."  For your 

convenience, a copy of the rule is attached to this memorandum.   
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State Board of Community Colleges Code 

TITLE 1 – COMMUNITY COLLEGES 

 

CHAPTER G. FULL-TIME EQUIVALENT (FTE) 

  

SUBCHAPTER 200.  FTE REPORTING CATEGORIES/CRITERIA 

  

1G SBCCC 200.95 Limitations in Reporting Student Membership Hours 

(a) Student hours shall not be reported for budget/FTE which result from: 

(1) Conferences or visits. 

(2) Seminars or Meetings. 

(3) Programs of a service nature rather than instructional classes. 

(4) Enrollment of high school students not in compliance with 1D SBCCC 400.2 and 1D 

SBCCC 200.95. 

(5) Unsupervised classes. 

(6) Proficiency or challenge exams except that the actual time required to take the exam may 

be counted in membership; students shall be registered in the class consistent with 

Paragraph (a) of Rules 1E SBCCC 300.99 and 1E SBCCC 900.99. 

(7) Homework assignments. 

(8) Inter-institutional or intramural sports activities including those of prison inmates. 

(b) Self-supporting classes shall not be reported for regular budget purposes (those classes 

supported by student fees or a class in which instruction is provided gratis); all recreational 

extension classes fall in this category. 

(c) Occupational extension instruction shall not be offered in sheltered workshops and adult 

developmental activity centers (ADAP) except sheltered workshops and ADAP centers may 

contract with the community college to provide occupational extension courses on a 

self-supporting basis. 

(d) Educational programs offered in a correctional department setting shall report full-time 

equivalent (FTE) student hours on the basis of contact hours. 
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History Note: Authority G.S. 115D-5;

Eff.  September 1, 1988; 

Temporary Amendment Eff. October 15, 1992, for a period of 180 days to expire 

on April 15, 1993; 

Amended Eff. September 1, 1993; 

Temporary Amendment Eff. November 1, 1993, for a period of 180 days or until 

the permanent rule becomes effective, whichever is sooner; 

Amended Eff. February 1, 2015; December 1, 2012; April 1, 2010; June 1, 2008; 

April 1, 1997; June 1, 1994. 

http://www.nccommunitycolleges.edu/sites/default/files/legal/sbccc/revisions/cc_14-040_-_proposed_amendment_of_1g_sbccc_200_95_-_limitations_in_reporting_student_membership_hours.pdf

